Høsten i hagen

Kilden_favicon

Vi kjenner på kroppen at høsten nærmer seg. Trærne tar høstklærne på, til stor nytelse for alle og enhver som setter pris på et fargespill oppi alt det grå. Vi tenner lys og mimrer om sommeren, mens vi gleder oss over kosen med peis og levende lys.

Våren kan virke langt unna, men samtidig er den høyst aktuell. Nå er det nemlig tid for å plante løk!

Tulipaner, prydløk, snøklokker, krokus og påskeliljer er bare noe av det fine man kan plante som løk nå på høsten også kommer det opp til neste vår.

Hvordan og hvor skal løken settes?

Løken kan settes fra oktober til desember og man kan med fordel legge benmel (gjødsel) og sand rundt løken for å tilføre næring og å forhindre forråtnelse. Løken skal plantes 3-4 ganger dypt som den er høy og spissen skal alltid peke oppover. Er du usikker på plantedybden så står det på løkpakken 😊

De fleste løkplanter liker steder med halvsol til full sol. Og ingenting er som et tre som har bakken under seg dekket av krokus en tidlig vårdag.

Skal du ha løken i krukker så kan det være et artig tips å legge lagvis. Fyll sandholdig jord nederst i krukken, gjerne med benmel blandet i. Så legger du løken som skal dypest i krukken, legg et lag med sandholdig jord mellom, deretter tar du og legger et lag med en løksort som tåler en litt grunnere plassering. Legg også sandholdig jord med benmel i oppå der, også avslutter du med et siste løklag med de minste løkene på toppen og et forholdsvis tynt jordlag på toppen. Her kan det også være veldig fint å legge pen grus eller pyntestein på toppen, så ser det pent ut helt til det begynner å spire året etterpå. Vipps så har du en potte som kommer tidlig med blomster og som står lenge med en konstant utskiftning av sorter.

 

Løk blomsterløk plante setting vårløk høst

Løk blomsterløk plante setting vårløk høst krokus

Løkblomster blomsterløk vårblomst tulipan