Slik forbereder du hagesesongen

Kilden_favicon
Laura fra Hageland Kilden holer en potte med en tomatstikling, som er merket slik at hun vet hva hun har sådd. Du får kjøpt både frø og stiklinger hos Hageland Kilden.
Laura fra Hageland Kilden

Hva er vårens trender? Er det noen spennende nyheter? Laura fra Hageland Kilden forteller hva som er i tiden, om vårlig stemning og hvordan du kan forberede deg til hagesesongen.

Nå er det såtid!

Tenk på gleden av å spise ferske velsmakende grønnsaker rett fra din egen hage eller nyte synet av vakre planter du har pleiet og fremelsket selv – finnes det en bedre følelse eller mer kortreiste produkter? Hageland Kilden har et stort utvalg av frø til grønnsaker, mikrogrønt, økologisk dyrking, blomster, favorittblomstene til bier og humle, plenfrø og gode tips til hvordan du lykkes. Laura forteller at såjord er best til såing fordi den har lite næring og mer struktur. Dersom jorden er for næringsrik kan røttene svi seg, og strukturen gir røttene bedre plass til å utvikle seg.

En mann holder frø i den ene hånden mens han sår frø med den andre hånden. Det finnes ikke mer kortreiste produkter enn å så plantene og grønnsakene sine selv. Husk å merke med hvilken frø du har sådd.
Et godt tips er å merke det du har sådd. Dette er spesielt viktig om du har sådd flere sorter.

Laura anbefaler å dekke frøene med vermiculite, er et naturlig og miljøvennlig jordforbedringsmiddel. Det er skifer som etter kraftig oppvarming får en struktur som både absorberer og avgir fukt. Ved å bruke vermiculite unngår man muggdannelse, grønske og at frøene tørker ut. Et annet bruksområde er om du har en plante som liker fuktig jord, så blander du vermiculite i jorden slik at fuktigheten bevares lengre.

Hydroponisk dyrkning

Kvinne holder en hvit Harvy dyrkningskasse med 6 planter med salat. Hun driver med hydroponisk dyrkning.
Når du dyrker hydroponisk bruker du ikke jord som, men dyrker direkte i vann.

En av årets trender er hydroponisk dyrkning! Hvis man vil så uten jord er hydroponisk dyrkning et spennende valg – da dyrker du i vann. Dette er en fin måte å ha salat og urter året rundt. I vinterhalvåret benytter man seg av en ekstra lyskilde. Hageland Kilden tilbyr startpakken Harvy, som kommer i to utgaver med enten 3 eller 6 planter.

Hydroponisk dyrkning er en ny trend hvor man dyrker planter uten jord. Hageland Kilden har to utgaver med enten 3 eller 6 planter.
Slik ser det ut under plantene i dyrkningskassen basert på hydroponi. Friske og fine røtter!

Stiklinger er vårens vidunder

Stiklinger er ideelle når du vil gro fram dine egne planter, fremfor å kjøpe «ferdige utgaver» fra drivhus. Det er herlig å se de små vidunderne vokse seg store og sterke, samtidig som du sparer litt penger i samme slengen. Har du en favorittplante som du gjerne vil ha flere av? Våren er den perfekte tiden for å ta stiklinger!

Konseptet er enkelt og rimelig. Du skjærer av en liten del fra «morplanten», og setter den i vann eller jord til røttene kommer. Deretter kan du plante stiklingen ut i en potte og gro et helt nytt vidunder. Fra vann til jord til ny plante på null komma niks! Eller, litt tålmodighet må du ha, for det tar noen uker før røttene kommer. Det er halve delen av sjarmen -stiklingene er utrolig dekorative i seg selv. Sett dem i gjennomsiktige glass og flasker for å pynte opp hjemme. Her kan du lese litt mer om hvordan du lager stiklinger selv https://hageland.no/planting-og-stell/stiklinger/

Kvinne som holder forsiktig en grønn stikling med begge hender en vårdag. Hun forbereder seg til hagesesongen.
Forbered hagesesongen med å lage vakre og dekoraktive stiklingene selv.

Hageland Kilden har også fått inn mange søte stiklinger! Du finner blant annet praktspragle, tomater, agurk, pelargonium, dhalia (georginer på folkemunne), eucalyptus og fuchsia. 

Veien til den dypgrønne plenen

Den vakre dypgrønne fargen vi forbinder med sunne gressplener kommer ikke av seg selv. De fleste plener trenger litt hjelp.

En næringsfattig plen vil bli lysegrønn. Her på Vestlandet sliter i tillegg mange med mose i plenen, og at plenen er fuktig. Det er et tegn på at jorden er for sur. Surhetsgraden sjekker du enkelt ved å kjøpe pH-strips, blande jord og destillert vann, sette stripsen oppi og lese av verdien. En sunn plen har en pH på mellom fem og seks. Er den på under fem, bør du kalke.

Du har grønt lys for kalking når plenen begynner å bli grønn. Start med å rake vekk gammelt gress, og hvis mulig – mose. Hvis plenen har døde flekker etter isbrann, bruk en jernrive slik at den får tilført luft, og så med gressfrø etterpå. Laura anbefaler Hagelands egen Granulert Kalk Den er tilsatt gjødsel slik at plenen stortrives, men mosen mistrives. Dette er supert å gjøre mens det regner, ellers er det viktig at man vanner godt etterpå. Her kan du lese litt mer om kalking og gjødsling av plen, planter og blomster https://hageland.no/planting-og-stell/kalking-og-gjodsling/.

Poding av trær gir flere sorter av en frukt

Til de viderekomne hageentusiaster så er det nå tid for poding (les: sammenkobling av plantevev fra to forskjellige planter)! Poding er en spennende måte å få flere sorter av en frukt på et tre. Laura forteller dette er en super ting å gjøre hvis du har et epletre i hagen, og noen du kjenner har et annet epletre som du gjerne vil ha i din hage. Ta med deg en grein fra det andre epletreet, pod sammen grenene på ditt tre slik at du får et epletre med to eplesorter på. Genialt hvis man kun har et epletre men trenger et annet epletre for pollinering. Ønsker du å kose deg i hagen med poding? Hageland Kilden har podevoks, og sårbalsam hvis man har et tresår man vil dekke til.

Vårtegnene siger på

Vi ser også at vårsesongen preges av korger og litt mer farger enn forrige sesong. Dette er noe som passer godt i de nordiske hjem. De første vårblomstene allerede på plass. Hageland Kilden har stemorsblomster, påskeliljer, perleblomst, lyng og primula). Den nydelige Helleborus (julerose) blomstrer også helt fantastisk på denne tiden. Tulipaner er ekstra nydelig på denne årstiden. En nydelig bukett tulipaner lyser opp ethvert rom! En perfekt vertinnegave, gave til noen som trenger en påskjønnelse eller oppmuntring… eller rett og slett en gave til deg selv rett og slett fordi du fortjener det.

Samplantinger med påskeliljer og stemorsblomster perfekt til å ha i inngangspartiet, på balkongen eller terrassen.
Spre litt vårglede med samplantinger av påskeliljer og stemorsblomster.

Nyt tiden fremover – der jorden og hagen bier en ny sesong. Akkurat som vi mennesker venter på en våren med forventninger om tiden som skal komme, og følelsen av håpet og gleden den bringer. Våren markerer slutten på vinteren og starten på sommeren. For mange er våren den fineste årstiden, full av forventninger om tiden som skal komme. Vårfølelsen er en følelse de fleste av oss kjenner og elsker.

Laura gir deg tips til forberedelser til hagesesongen